فهرست مطالب

پژوهش های جامعه شناختی - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 23، زمستان 1389)

مجله پژوهش های جامعه شناختی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 23، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه فرشی صبح خیز، مرتضی منادی صفحه 7
    هویت یابی نوجوانان یکی از مسائلی است که همیشه مورد توجه متخصصین علوم انسانی بوده است. شکل گیری هویت، پذیرش ارزش ها و نقش های مورد پذیرش خانواده و جامعه، زمینه ساز بسیاری از مسائل آینده نوجوانان است. هدف این پژوهش شناخت نقش هویت مادران در شکل گیری هویت جنسیتی دختران شهر تهران بود. از تئوری جامعه پذیری و شیوه ی فرزند پروری بامریند استفاده شده است. نمونه مورد مطالعه 10 نفر از دانش آموزان دختر سال اول دبیرستان شهر تهران به همراه 10 نفر از مادران آن ها است. روش پژوهش کیفی و ابزار مورد استفاده مصاحبه و تحلیل محتوا است. یافته ها نشان داد که مادرانی که از هویت جنسیتی خود رضایت داشتند، جنس فرزند برای آن ها مهم است، جنسیت فرزند برایشان مهم است، شیوه ی تربیتی مستبدانه یا سهل انگارانه را در مورد فرزند خود به کار می برند. مادرانی که از جنسیت خود رضایت نداشتند، جنسیت فرزند برای آنها مهم نبود شیوه ی تربیتی دموکراتیک به کار می برند. بنابراین، هویت جنسیتی مادران به همراه شیوه های تربیتی می تواند در شکل گیری هویت جنسیتی فرزندان نقش داشته باشد. مادرانی که خود هویت دو جنسیتی داشتند و در تلاش برای به دست آوردن حقوق برابر با مردان بودند، فرزندان خود را نیز به گونه ای تربیت می کردند که ویژگی های مردانه و زنانه را در کنار هم داشته باشند.
    کلیدواژگان: هویت، هویت جنسیتی، جامعه پذیری، شیوه ی دموکراتیک، شیوه ی سهل انگارانه و شیوه ی مستبدانه
  • ابراهیم حاجیانی، سارا فولادی سپهر صفحه 33
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی است و به بررسی رابطه بین هویت ملی و هویت مذهبی در بین اقوام مختلف ایرانی می پردازد. چارچوب مفهومی اصلی، دیدگاه کنش متقابل نمادین و نظریه مید، کولی، بلومر، برگر و لوکمان بود. روش تحقیق پیمایش و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود. در این بررسی، با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای با 1802 نفر از افراد 65-18 سال خانوارهای معمولی ساکن در 13 شهر کشور (تهران، زاهدان، گنبد کاووس، بندرترکمن، خرم آباد، سنندج، اهواز، ارومیه، بیرجند، بندرعباس، یزد، اراک و رشت) مصاحبه شد. نتایج نشان داد که بین هویت ملی و هویت مذهبی رابطه معناداری وجود دارد و هویت ملی و هویت مذهبی در بین اقوام ایرانی از جایگاه برجسته و قوی ای برخوردار است. همچنین بین ابعاد مختلف هویت ملی و هویت مذهبی به جز بعد سیاسی هویت ملی و بعد اجتماع مذهبی رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد و در این میان لرها و بلوچ ها گرایش بیشتری به هویت ملی و هویت مذهبی دارند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت مذهبی، اقوام ایرانی
  • سید محمد صادق مهدوی، کتایون هاشمی صفحه 55
    بحث پیرامون خانواده به عنوان مهم ترین نهاد حیات انسانی همواره ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول داشته است. در گذشته ای نه چندان دور،خانواده واحد تولید و مصرف بوده و همه وظایفی که جهت بقاء و دوام خانواده نیاز بود،در درون آن صورت می گرفت.عوامل گوناگونی حیات خانواده را تحت تاثیر قرار می دهند. ادامه تحصیل و اشتغال زنان در خارج از خانه از آن جمله می باشند. قبلا زنان مسئولیت های متنوعی در رابطه با امور داخلی خانه، فرزندان و همسر خود بر عهده داشتند و در فعالیت های اقتصادی نیز با همسر خود همراه بودند. با تحدید ابعاد خانواده و انتقال بسیاری از این وظایف به بیرون از خانه، و با بالا رفتن سطح تحصیلات زنان زمینه برای خروج آنها از خانه فراهم گردید.در این مقاله هدف بررسی تاثیر تحصیلات زنان بر ارتباطات انسانی درون خانواده می باشد.جامعه آماری زنان تحصیلکرده، شاغل درآموزش و پرورش ناحیه 4ساکن شهر کرج و حجم نمونه بود.. نتایج حاصل ازیافته های تحقیق نشان داد:بین تحصیلات زن و ارتباطات انسانی، در خانواده رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: خانواده، زن، تحصیلات، ارتباطات انسانی
  • مهرداد نوابخش، مریم واحدی صفحه 83
    سرمایه اجتماعی از مباحث مهم اجتماعی است که نقش عمده ای در توسعه اجتماعی ایفا می نماید. سرمایه اجتماعی ابزاری برای رسیدن به انواع دیگر سرمایه ها از جمله سرمایه اقتصادی، انسانی و فرهنگی می باشد.یکی از حوز های مهم تاثیر پذیر از سرمایه اجتماعی نهاد خانواده و نهاد آموزش و پرورش است.از این رو تحقیق حاضر در صدد تبین مبانی نظری و تجربی پیرامون سرمایه اجتماعی نظام خانواده و رابطه آن با ناهنجاری های رفتاری برآمده است. چهارچوب نظری این پژوهش برپایه نظریات کلمن و هیرشی است و تاثیر ارتباطات درون خانوادگی و ارتباطات بیرون خانواده به عنوان متغیرهای مستقل بر ناهنجاری های رفتاری سنجیده شده است. نمونه 410 نفر از دانش آموزان دبیرستان های شهر تهران در سال تحصیلی89-88 بود. روش پژوهش پیمایش و دانش آموزان به طور خود اجرا به پرسش نامه پاسخ دادند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین سرمایه اجتماعی کمی وکیفی درون خانواده و ناهنجاری های رفتاریی نوجوانان رابطه معکوس و معناداری وجودارد. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان داد که جنس و سرمایه اجتماعی کیفی درون خانواده بیشترین قدرت تبیین کنندگی ناهنجاری های رفتاری را به نفع پسران داشته است در صورتی که سرمایه اجتماعی کمی درون خانواده بیشترین قدرت تبیین کنندگی ناهنجاری های رفتاری در بین پاسخگویان دختر دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه اجتماعی درون خانواده، سرمایه اجتماعی بیرون خانواده، ناهنجاری های رفتاری
  • سعید معیدفر، حبیب صبوری خسروشاهی صفحه 93
    جامعه ایران در دهه های اخیر در جریان تحولات فرهنگی و اجتماعی وسیعی قرار گرفته است. این تحولات بویژه در خانواده مشهود بوده است. یکی از تحولاتی که خانواده از آن مصون نمانده است رشد فردگرایی بوده است. این مقاله تلاش کرده است به بررسی میزان فردگرایی میان فرزندان بپردازد. ریشه های مطالعاتی این مفهوم در جامعه شناسی به آثار توکویل، تونیس، دورکیم بر می گردد و پس از آن بسیاری از جامعه شناسان توماس، زنانیکی، لنسکی، گیدنز، تریاندیس و هوفستده متاثر از کلاسیک ها این مفهوم را در حوزه های مختلف از جمله خانواده بررسی کرده اند. فردگرایی با توجه به ادبیات آن، در وجوه مختلف طبقه بندی شده است: فردگرایی مثبت نظیر ابتکار، تجربه اندوزی، استقلال فکری داشتن و فردگرایی منفی نظیر لذت گرایی، خودمداری و عدم رعایت حقوق دیگران. این پژوهش با استفاده از روش پیمایش و از طریق پرس و جو در دو منطقه سه و هفده شهر تهران و با یک نمونه 398 نفری انجام شده است. تکنیک های آماری مورد استفاده، توزیع فراوانی، شاخص تمرکز و تشتت، تحلیل عاملی، آنالیز واریانس وآزمون اف بوده است. یافته ها نشان می دهد میزان فردگرایی در میان فرزندان در حد متوسط وجود دارد. رابطه معناداری میان جنسیت، گروه سنی و سطوح تحصیلی و فردگرایی فرزندان وجود ندارد.
    کلیدواژگان: فردگرایی، خود تصمیمی، خود محوری، منفعت طلبی و استقلال گرایی
  • طاهره میر ساردو، سید موسی حسینی صفحه 111
    یکی از مسائلی که پلیس اکثر کشورها با آن مواجه است افزایش انحرافات و جرائم به ویژه سرقت است. این معضل عمدتا ناشی از مسائل اقتصادی است و هر قدر اعضای جامعه نسبت به آن بی تفاوت باشند میزان آن افزایش می یابد.سمنان از جمله شهرهایی است که میزان سرقت در آن بالاست به همین دلیل در مقاله حاضر به بررسی نقش مشارکت های مردمی در پیشگیری از سرقت منزل از نظر روسا، مدیران و مسئولین انتظامی شهرستان سمنان پرداخته شده است.روش تحقیق اسنادی، پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه با سئوالات بسته و باز است.جامعه آماری و نمونه منطبق بر یکدیگر و در برگیرنده 100نفر روسای انتظامی شهرستان سمنان، مدیران و مسئولین دوایر کلانتری هاست. نتایج حاکی از آن است که بین آموزش شهروندان در زمینه پیشگیری از سرقت منزل، رشد فرهنگی شهروندان در مشارکت، نوع برخورد پلیس با مردم، استفاده بیشتر شهروندان از تکنولوژی جدید امنیت منزل، احساس مردم از داشتن پلیس مقتدر، اطلاع کافی شهروندان ازتاثیر عینی مشارکت در ارتقاء امنیت، عملکرد پلیس در زمینه پیشگیری از سرقت منزل و مشارکت عمومی با پلیس در پیشگیری از دزدی وجود دارد.
    کلیدواژگان: مشارکت مردمی، سرقت، پیشگیری، جرم
  • معصومه مطلق، منصور صابری صفحه 133
    اگر دوره های آموزشی فنی و حرفه ای از پشتیبانی، توجه و بودجه لازم برخوردار باشد می تواند در جهت تبدیل جمعیت فعال به جمعیت فنی و کارآمد نقش بسزایی ایفا می کند. هدف از تحقیق حاضر بررسی رابطه دوره های آموزش این سازمان و اثربخشی آن بر اشتغال کارآموزان مرد شهر اراک می باشد. در چارچوب نظری از دیدگاه دورکیم، تیلور و پاتون استفاده شده است. روش تحقیق پیمایشی – اسنادی می باشد، برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شد و شیوه نمونه گیری تصادفی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای تی و پیرسون استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که دور ه های آموزشی در کاریابی و مهارت کارآموزان مفید بوده است. اما باید در جهت همسویی نیازها با برنامه ها و دوره ها دقت نظر بیشتری اعمال شود در این صورت می توان انتظار داشتکه اشتغال و کاریابی برای مراجعه کنندگان با تامین بیشتری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: سازمان فنی و حرفه ای، آموزش، اشتغال، کار آموز، اثربخشی
  • سیف الله سیف اللهی، علی اکبر محمودزاده صفحه 157
    تا کنون درباره مشارکت مالی بخش خصوصی در توسعه صنعتی ایران و عوامل اجتماعی موثر بر آن، تحقیق کمی صورت گرفته است. تحقیق حاضر در راستای چنین هدفی با استفاده از روش های اسنادی، پیمایشی و میدانی، با حجم نمونه ای به تعداد 146 نفر از صاحبان صنایع بخش خصوصی انجام شده است. نتایج نشان داد که تنها فرضیات مربوط به عوامل درون جامعه ای تایید و فرضیات مربوط به عوامل برون جامعه ای و بین جامعه ای رد شدند. همچنین، بین سه متغیر مستقل یعنی میزان وجود آنومی، عملکرد دولت و عملکرد بازار بامیزان مشارکت مالی بخش خصوصی به عنوان متغیر وابسته، رابطه معنادار معکوس وجود دارد. می توان نتیجه گرفت که حاکمیت شرایط آنومیک بر حوزه فعالیت های صنعتی، عملکرد دولت و عملکرد بازار، مشارکت مالی بخش خصوصی را در توسعه صنعتی کاهش داده است.
    کلیدواژگان: مشارکت بخش خصوصی، مشارکت مالی، عملکرد دولت، عملکرد بازار، شرایط آنومیک
|
  • Fatemeh Farshi Sobhkhiz, Morteza Monadi Page 7
    Identification of teenagers is one of issues that human sciences experts have always regarded its. Formation of identity, acceptance of values and roles of accepted by family and society is underlie of many of the issues the future of youth. The purpose of this study is to understand the role of mothers’ identity in shaping gender identity of girls in Tehran. Theoretical framework is based on the theory of socialization and parenting style’s Bamrynd. Sample was 10 samples from the first year of high school students in Tehran along with 10 people of their mothers. Research method was qualitative and used techniques were interview and content analysis. Results showed that mothers who were satisfied with their gender identity, sex is important for them; child's gender is important to them, have used authoritarian or neglect style of education of their children. Mothers who did not consent of their sex, child sex was not important for them used democratic educational style. Thus, gender identity and educational practices of mothers to their children can play a role in the formation of gender identity of their children. Mothers who had dual gender identity and were in an effort to gain equal right with men were raising their children so that they have male and female characteristics together.
  • Ebrahim Hajiani, Sara Fooladisepehr Other Page 33
    This study is descriptive and examines the relationship between national identity and religious identity among different ethnic groups in Iran. Main conceptual framework was symbolic interaction perspective and Mead theory, theories of Cooly, Bloomer, Berger and Lukeman. Research method was survey and data collection technique was a questionnaire. In this study, using multi-stage cluster sampling, we interviewed with 1802 people (18-65 years) who wereliving in ordinary households in 13 cities (Tehran, Zahedan, Gonbad kavus, Bandar Torkman, Khorram Abad, Sanandaj, Ahwaz, Oroomiyeh, Birjand, Bandar Abbas, Yazd, Arak, and Rasht). Results showed that there is a significant relationship between national identity and religious identity and national identity and religious identity has a strong location among Iranian ethnics. Also, there is a positive significant relationship between different dimensions of national identity and religious identity except in political dimension of national identity and social dimension of religious identity. Lurs, and Baluches have more tendency to national identity and religious identity.
  • Seyed Mohammad Sadegh Mahdavi, Katayoon Hashemi Page 55
    Talking about a family as the most important institutions of human life has preoccupied the minds of many people. In a not too far past, the family was unit of production and consumption, and all the tasks that was necessary for survival family were performed by family. Various factors can effect on family life. Studying and employment of women outside the home are some of them. In past Women had different responsibilities in the internal affairs of the house, their husband and their children and were also accompanied with economic activities of their husband. With shrinking family size and transferring many of these duties to the outdoor and increasing the educational level of women, the situation was provided to leave home by women. In this paper the purpose was study of the impact of education on human relationships in the family. Statistical population was educated women and employed in district 4 of education of Karaj city that were resident in this city and sample size was 204.The results showed that there is a significant and positive relationship between level of women education and human communication in family.
  • Mehrdad Navabakhsh, Maryam Vahedi Page 83
    Social capital is one the important subject that can play a major role in social development. Social capital is an instrument for to reach to the other capitals including economic, cultural and human capital. Family and education institutions are two fields that are unaffected by of social capital. Thus, this paper seeks to explain theoretical and experimental bases about social capital of family and its relationship with behavioral disorders. This theoretical framework is based on theories of Coleman and Hirsch and communication impact of internal-family and external-family as the independent variables on the behavioral abnormalities has been measured. Sample was 410 high school students in Tehran in the academic year 2010-2011. Research method was survey and the students responded to questionnaires. Research findings indicate that there is a significant inverse relationship between the social capitals of quantitative and qualitative within family and behavioral disorders of adolescents. Regression analysis result showed that sex and qualitative social capital internal-family have the greatest ability to explain the behavioral abnormalities in benefit of boys. While quantitative social capital of family has the greatest ability to explain the behavioral abnormalities in benefit of girls.
  • Said Moidfar Fi, Habib Sabouri Khosrowshahi Page 93
    The Society of Iran has been undergone extensively in the cultural and social changes during the recent decades. These changes have particularly been remarkable in family. One of these changes is individualism. This paper has tried to examine the rate of Individualism of children. Roots of this concept in Sociology refer to works of Tocqueville, Tonnis and Durkheim then many sociologists like: Lenski, Giddens, Triandis and Hofstede have examined this concept in various fields including family. Individualism has been classified according to the literature review in different dimensions: positive individualism; innovation, experiment, independent thinking, and negative individualism; enjoyment, Autonomy, violate the rights of the other people. This study has been accomplished through social survey in which was applied PPS sampling methods in districts of 3 and 7 of Tehran with covering 398 cases. Used statistical techniques include: frequency dispersion and central indices, factor analysis, variance analysis and F Test. The findings indicate that there is an average of individualism among children of studied families. There is no significant relationship between sex, age group, education level and individualism.
  • Tahereh Mirsardoo, Seyedmosa Hoseyni Page 111
    In the most of countries, one of the problems of police is involving with deviations and crimes especially burglary of the homes. The root of this problem is in economic problems and if society members be indifferent to this problem it will increase more. Semnan city is one of the cities that has high rate of burglary so to this reason the present paper has been focused on the role of public participation in prevention of burglary of the homes, from point of view of the managers and high officers of police in this city. We used documentary and survey methods and our data gathering technic was a questionnaire. The questions were closed and open. We examined 100 people sample that was included: chief of police, managers and high officers of police in police stations of Semnan city. Results showed: there is a significant relationship between citizens teaching about prevention of burglary of the homes, citizens’ awareness of impacts of participation in promotion of social security, citizens feeling about authority of police, behavior of police to citizens, citizens‘using of new security technologies in their homes, police action about prevention of burglary of the homes and public participation to police in prevention of burglary.
  • Page 133
    If the technical and vocational training gain necessary support, attention and funding can play a significant role in becoming active population to a technical and efficient population. The purpose of research was investigating relationship between technical and vocational education and its efficacy in careers of male apprentices Arak. In the theoretical framework were used Durkheim's view, Taylor and Patton. Research methods were survey-documentary, a questionnaire was used for gathering data and sampling method was random. For data analysis were used T and Pearson tests. The results showed that the training courses were useful in employment and trainees skills. But in order to align with the needs to programs and courses it is necessary was applied more consideration thus can expect the employment and careers was done with more security for visitors.
  • Seyfollah Seifollahi, Aliakbar Mahmoodzadeh Page 157
    It has been done a little research on the financial participation of the private sector in development of Iran's industrial and social factors affecting it. This research has been conducted in trend of this purpose by using field study and survey with a sample size of 146 individuals from owner of the private sector industries. Results showed that only hypotheses related to internal-society factors confirmed and hypotheses related to external-society and inter-society were rejected. Also, there is an inverse significant relation between the three independent variables: the amount anomy, operation of government, operation of market and financial participation of private sector as the dependent variable. It can be concluded that ruling anomic conditions on the area of industrial activities, operation of government, operation of market has reduced financial participation of private sector in industrial development.